Australsk Labradoodle

-PLUTO

En labradoodle (F1, origin) er en krysning mellom en renraset labrador og en renraset puddel, enten standard eller miniatyr. Blandingen ble først utviklet i Australia på 1970-tallet da Royal Guide Dog Association of Australia ønsket å skape en allergivennlig førerhund som alternativ til puddelen og har siden blitt et populært kjæledyr på grunn av sitt gode og vennlige gemytt og lavtrøytende pels

 

Ryktet om denne «nye» hundetypen spredte seg raskt og oppdrettere i Australia begynte å jobbe med ideen om å videreutvikle og forbedre labradoodlen. Snart ble oppdrettere fra hele verden med for å utvikle den australske Labradoodlen vi kjenner og elsker i dag.

 

Selv om forskjellige raser ble brukt i den første finjusteringen av ALD’en, brukes nå tre raser i avlsarbeidet: Labrador Retriever, Puddel og Cocker Spaniel (engelsk eller amerikansk). På nåværende tidspunktet er dette de eneste tre rasene som fortsatt kan benyttes i avlsarbeidet, i henhold til WALAs regler og forskrifter.


"Sosial", "smart" og "kjærlig" er ord som benyttes i beskrivelsen av den Australske labradoodlen. De er kjent for å være lettrente, sosiale med både mennesker og andre hunder og de trives godt på lange turer både i skogen og til fjells.


ALD'en er blir som følge av sitt gode lynne, gjerne benyttet som service -og terapihund og de som liker hundesport vil kunne ha glede av labradoodlen innenfor agility, lydighet og søk.


Den Australske labradoodlen kommer i tre størrelser; mini, medium og standard. Pelsen er lavtrøytende og vil kreve regelmessig stell i form av børsting og klipp.