Vi får mange spørsmål og for å slippe å svare på de samme spørsmålene i annenhver mail, har vi forsøkt å effektivisere ved å lage en liten samleoversikt:
SVAR PÅ SPØRSMÅL SOM STILLES OFTE:
«Når kan vi forvente å få hund hvis vi reserverer nå?»
Ift ventetiden er det er mye som spiller inn, både når tisper får løpetid, om hun blir drektig, hvor mange valper hun eventuelt får samt fordeling av kjønn på valpene . Hun kan få 1 valp og hun kan få 8 valper, det vet jeg først med sikkerhet når de er født . Jeg har dessverre ikke anledning til å skreddersy valpeleveringer til små ferier som f.eks juleferien eller vinter/påskeferien/3 bestemte uker i sommerferien.
Reserverer du nå, kan du få tilbud om valp med en gang (listene er levende og folk flytter seg rundt eller kansellerer, om en måneds tid eller det kan gå opp til et år (men det er sjeldent du må vente så lenge).
«Får vi vite hvilken plass vi har på listen?»
Listene fungerer slik: Reservasjonen gjelder fra dagen du betaler reservasjonsgebyret. Hvis du er åpen på størrelse, kjønn og farge vil du få valp raskere enn hvis du har låst deg på f.eks noen farger eller kjønn (fordi du da må vente til det blir født en slik valp og det kan være flere foran deg i køen som ønsker nettopp dette). Jeg reserverer 5 plasser per kull. Noen ganger kan en tispe få langt flere valper enn dette og man kan derfor bli tilbudt valp kort tid etter en reservasjon, man kan også bli tilbudt en valp som er leveringsklar omgående grunnet kanselleringer. Det kan også skje at jeg ikke har valp til deg innenfor forespeilet tidsrom (levende vesener og ikke bestillingsvare).
«Hva koster en Australian Labradoodle?»
Prisen for en Australian Labradoodle fra Saga Doodles er 35 000,- Reservasjonsgebyret er på 5000,- (Dvs man betaler 5000,- ved reservasjonen og så 30 000,- et par dager før man henter valpen)
«Bør vi velge tispe eller hannhund?»
-Det spiller ingen stor rolle om du går for tispe eller hannhund. Denne typen hund er avlet frem for å passe inn som familiehund og turvenn. Adferdsmessig er de ganske så like. Tispen får løpetider et par ganger i året – hannhunden kan bli litt større og sterkere – Begge kjønn er imidlertid lette å trene.
«Helsetester dere?»
Mor og far blir HD og AD røntget, øyelyst og sjekket for patellaluksasjon. I tillegg er de enten gentestet for PRA, EIC, DM og Von Willbrand eller så er foreldrene gentestet. Er foreldrene gentestet blir avkommet fritt. Det står da "Clear by parentage" i oversikten der avlshundene er presentert. Hundene testes også for "røytegenet" som kalles Improper Coat (IC). En bærer av genet kan kun parres med en som er fri for å sikre at avkommet får korrekt pels.
«Blir valpene helsesjekket?»
Valpene får tre ormekurer hos oss før avreise. Videre blir de helsesjekket, chippet og vaksinert av veterinær når de er mellom 7-8 uker gamle. Dere får med en helsebok eller vaksinasjonsattest.
«Kan du fortelle litt om oppdrettet?»
Saga Doodles holder til på et småbruk utenfor Sandefjord. De fleste tispene i oppdrettet bor ute hos fórverter og kommer inn hit for fødsel og dieperiode. Tispene kommer en til to uker før termin og sover da sammen med meg/en ansatt frem til fødsel. Tispen bor på eget rom i huset med valpene frem til de er 4 uker gamle. Da begynner de på eget fór ved siden av morsmelka og det blir myyyyye gris. Valpene flytter da ut i en liten valpekennel sammen med mor der det er lettere å holde rent. Valpene er ute store deler av dagen og introduseres for hest, høner, andre hunder og en og annen gårdskatt. Vi klipper klør en gang i uken og valpene blir mye håndtert av forskjellige personer. Miljøtrening og sosialisering står i fokus. Vi er også opptatt av renslighet, at valpene er velstelte og at de får et godt og næringsrikt fór. Jeg (Iris) er utdannet hundetrener og adferdskonsulent og har jobbet med hund i mange år. Videre driver vi med omplassering og holder adferdskonsultasjoner. I 2021 åpnet vi minihotellet vårt med 9 trivelige rom og fokus på turglede og hundetrivsel!
«Vi er en barnefamilie, hva bør vi tenke på?»
-Dere må være helt ærlige med dere selv –har vi tid og tålmodighet til en valp nå? Når man har barn blir det dobbelt så mye å passe på. Man må vokte valpen som en hauk de første månedene og man må vokte barnas omgang med valpen. Man skal ikke kjøpe valp fordi barna ønsker seg det, men fordi man selv ønsker det. Er familielivet i en fase der barna er relativt store og det hersker mer ro i husholdningen, kan en valp trives hos dere. Er dere imidlertid i en fase der det er mye hyling/skriking/herjing og krangling barna imellom eller mellom barn og voksne skal man ikke trekke inn en valp i dette. Da venter man heller til barna er større – og foreldrene mer uthvilte.
«På grunn av barna ønsker vi oss den minste størrelsen og helst en rolig valp»
-Dere får ikke en rolig valp. Valper er ikke rolige... At hunden er rolig og harmonisk som voksen, vil for det meste være opp til dere – dere bør gå på kurs og bruke tid på mentaltrening/miljøtrening, ro trening og sosialisering. Jeg som oppdretter vil benytte infoen i reservasjonsskjemaet til å finne det kullet som passer best for dere å få valp fra, samt plukke den valpen jeg tror kan passe best i det kullet.
Mindre hunder har ofte mer å forsvare. Barna skal uansett ikke ha ansvaret for å gå tur med hunden, jeg vil heller anbefale medium størrelse til familier med små barn.
Når kan vi få komme på besøk og velge valp?»
Dere får ikke velge valp. Jeg velger ut valp ut fra informasjonen jeg har i valpesøknaden og matcher dette opp mot egne vurderinger av valpene samt resultat på temperamentstest. Står det f.eks mellom tre brune jenter, velger jeg ut den jenta jeg mener passer best inn hos dere. Det settes opp en besøksdag når valpene er over 6 uker gamle. Denne får man beskjed om i god tid. Passer det ikke å komme på besøksdagen eller man bor for langt unna, er det ok – men vi har ikke anledning til å sette opp alternative besøksdager eller tilpasse besøkene til hver enkelt valpekjøper. Det er selvsagt lov å ønske seg en valp og jeg er ikke vanskelig på det hvis jeg ser at valpen passer.
Jeg oppretter også grupper på facebook for kullene som oppdateres med bilder og videosnutter frem til hentedagen.
«Kan vi låne en hund av deg for å teste ut allergi eller se om dette passer for oss?»
Nei.
«Hva trenger vi av utstyr?»
Jeg har en liten butikk der jeg selger det man trenger av utstyr til valpen (jeg er ikke dyrere enn andre dyrebutikker), dere får en utstyrsliste tilsendt i god tid før dere skal hente.
«Vi har veldig mange spm…»
Det er bra!! J Dere får tilsendt en valpemappe når dere har takket ja til valp fra et kull. Der finner dere nok svar på det meste dere lurer på fra renslighetstrening, formengde, pelsstell og sosialisering.. Man kan selvsagt også få lov til å bombardere meg med spørsmål når man henter valpen J
«Kan vi få bilde av foreldrene dere planlegger kull på»
Når det blir født valp som passer til deres kriterier vil dere få tilgang til gruppen for dette kullet. Her ligger bilder av foreldrene. Utseendet på foreldrene samt fargen på dem, trenger ikke å ha noe å si for hvordan valpen blir seende ut. (Mor kan ha krøller, men valpen bli wavy. Far kan være kremfarget, men valpen kan bli svart..)
«Vi vurderer å kjøpe Australian Labradoodle, kan vi få komme på besøk og hilse på hundene dine?»
Jeg har dessverre måttet slutte med å ta imot besøk da pågangen har blitt for stor. Hundene jeg benytter i oppdrettet bor ute i forvertsfamilier og er her kun under første date samt fødsel og dieperiode. Man får selvsagt komme på besøk av valpekullet man har reservert valp fra.
«Er Labradoodle og Cobberdog det samme? Hva er egentlig forskjellene på disse doodlene?»
Her er en kort oppsummering av noen av de vanligste blandingene:
Labradoodle / Labradoodle origin – Blanding av labrador og puddel. Ofte 1 generasjon -der størrelse og pels kan variere en del
Labradoodle multigen – Blanding av labrador og puddel, 3 generasjon eller mer for å sikre en mer røytefri pels og standardisert utseende (av og til er cocker spaniel innblandet)
Australian Labradoodle – Tilknyttet flere store klubber, deriblant WALA (som undertegnede er medlem av), stiller svært strenge krav til helse, gemytt -dna tester må fremlegges klubben – egen stambokføring. Kommer i mini, medium og standard størrelse, «alle» farger og har lavtrøytende fleecepels. Består langt bak i generasjon av labrador, puddel (alle str) og Cocker Spaniel (Engelsk og Amerikansk). Åpne stambøker, dvs vi har lov til å innføre nytt blod til linjene for å holde hundetypen frisk og fri for innavl. Valpene adferdstestes.
Australian Cobberdog – hentet ut fra den Australske Labradoodlen – det er i tillegg til labrador, puddel og cocker spaniel, tatt inn Weaten Terrier og Vannhund – større variasjoner i pels og adferd enn hos den Australske Labradoodlen da cobberen er en nyere blanding. Tilknyttet en liten klubb som heter MBDA i Australia. Cobberdogen ligner ganske mye på den Australske Labradoodlen utseendemessig og kommer i mini, medium og standard str og «alle» farger.
Goldendoodle -blanding av Golden Retriever og puddel
Cockapoo -blanding av puddel og Cocker spaniel (Amerikansk eller engelsk) Kan være 1 generasjon eller lengre ned
Cockerdoodle-blanding av cockapoo og labradoodle
Gårdsdoodle – blanding av Vannhund, labrador, puddel, toller og border collie – utviklet av Saga Kennel som et alternativ til cobberdog for de som ønsker gemyttet til cobberen, men vil ha en skikkelig fjellgeit av en hund som passer de som er over gjennomsnittet aktive og vil ha en skikkelig gårdshund eller turhund.
Mange tror at cobberdogen er en egen rase, det er den ikke. Noen tror også at cobberdogen er blitt utviklet over lengst tid, det er den heller ikke -den Australske Labradoodlen er en eldre blanding 😊
Av utseende er alle disse hundetypene ganske like. Jeg som er oppdretter av flere av dem, kan ofte ikke se forskjell. Når man som valpekjøper skal velge i dette mylderet er det viktig å blant annet ha følgende bak øret: Er foreldrene AD og HD røntget og øyelyst? Dette bør være et minstekrav. Er det en erfaren oppdretter? Blir valpene sosialisert, preget og får de riktig ernæringsmessig oppfølging hos oppdretter? Er oppdretter opptatt av å tilpasse rett valp til rett hjem? Hvor mange kull får foreldrene?
«Bør vi velge mini, medium eller standard og hvor store er de?»
Mini: 35-43 i manke
Medium 43-53 i manke
Standard: Over 53 i manke
Manke = måles fra gulv i rett linje opp til øverst på skulderbladet
Alle tre størrelsene er spreke hunder og kan være med på lange turer i skog og mark og på fjellet.
Minien kan ikke bære noe særlig kløv eller trekke på ski. Den kan bli med på rolige joggeturer, men ikke løpeturer for de som driver mye med dette. Minien blir litt fortere «voksen» i hodet (men ikke alltid)
Standard er sprekere, kan være med på skikkelige løpeturer, bære kløv og trekke på ski. Standarden er ofte «tenåring» lenger enn minien. Det er viktig å ikke begynne å fysisk trene standarden for tidlig (den er ikke ferdig utviklet før den er over 1 år).
Mediumen ligger litt i mellom de to over.
Adferdsmessig, er alle størrelsene stort sett snille og greie hunder, men standarden kan ha lopper i blodet noe lenger enn de to mindre størrelsene.
«Jeg har forelsket meg helt i fargen xxx, ønsker kun hund i denne fargen –er det mulig?»
Ja, men ikke hos oss :-) Jeg vil anbefale å legge vekk fokuset på farge og utseende og heller tenke nøye gjennom hva dere egentlig ønsker dere – enn bestevenn for livet eller en pelsdott som matcher møblene, men ikke forventningene? Farge har ingenting med hundens adferd og gemytt å gjøre. (Per nå er det fargene rød, karamell og beige som trender ved valg av hund - for noen år siden var det brun og før det, krem -personlig synes jeg det er skikkelig leit at trender og motefarger skal styre valg av valp, det leder til et usunt fokus og vi ser nå oppdrettere som utelukkende kjøper inn avlshunder i disse fargene for å møte markedets forventninger - det er ikke bra for avlspopulasjonen å snevre inn på farge).
Blir det fokus på farge eller andre attributter, det være seg nyanse av pelsfarge/snutefarge/øyefarge/for lite eller for mye krøll og flekker osv må du velge en annen oppdretter (jeg selger valper, ikke moteriktige objekter og vil da refundere reservasjonsgebyret).
« xx i familien har hundeallergi. Vil xx tåle en Australsk Labradoodle?»
Tja. Jeg er selv allergisk mot hund (men ikke veldig kraftig), tåler stort sett ALD’en greit, men reagerer litt når jeg klipper dem. Ved kraftig hundeallergi vil man kunne reagere på alle typer hunder dessverre og ofte hjelper det ikke om den er lavtrøytende. Det finnes allergiprofileringstester man kan kjøpe, dette er vi behjelpelig med.
«Hva betyr det at valpene deres selges med avlssperre?»
Det betyr at hunden du kjøper hos oss ikke skal brukes i avl. Det finnes alt for mye uvettig "Doodle-avl" i dag, og dessverre er det litt for mange som tenker profitt fremfor utvikling. Det betyr at de tar snarveier og avler på hunder som hverken har helse, gemytt eller eksteriør som holder avlskvalitet. Australsk Labradoodle er meget etterspurt og ventelistene er lange. En av grunnene til at de er så populære er at vi er svært strenge med hva vi lar gå videre i avl. Kun hunder som passerer et smalt nåløye blir tatt med videre i avlsarbeidet. Avlssperren er derfor en svært viktig forutsetning i kontrakten, og et krav som WALA stiller til alle oppdrettere som selger usteriliserte valper. Dersom dette ikke passer for deg, anbefaler vi at dere velger en annen rase eller en annen oppdretter. Avlshunder selges kun til registrerte oppdrettere i ALAEU, WALA eller ALAA.
«Kan jeg bruke en Australian Labradoodle i utstilling?»
Nei, den er en blandingshund 😊